Τι μαθαίνουμε σαν γονείς, όταν δείχνουμε στα παιδιά μας να κάνουν ποδήλατο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
kid bicycle (4)

Μπορεί να μην έχω παιδιά ακόμη, αλλά έχω δει αρκετούς από τους φίλους μου που έχουν, πόσο έχουν αλλάξει προς το καλύτερο όταν κατάφεραν να μάθουν το παιδί τους να κάνει ποδήλατο. Εντάξει, μερικοί δεν ασχολήθηκαν και πολύ και απλά έτρεχαν να προλάβουν τα παιδιά τους πριν βγούνε στον δρόμο. Αλλά όπως και να έχει από όλη αυτή την ενασχόληση είδα πόσο πολύ άλλαξαν οι γονείς τους και πόσο καλύτεροι σαν άνθρωποι έγιναν. Ας δούμε όμως τι μάθαμε:

Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Εκτός από τα βασικά της καθημερινότητας, όπως το φαγητό, ο ύπνος, η καθαριότητα, υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να «αναγκάσουμε» τα παιδιά μας να κάνουν, εάν δεν το επιθυμούν και αυτά. Βέβαια αυτό δεν ισχύει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να αναλογιστούν τα «θετικά» από κάτι που θα το αναγκάσουμε ως γονείς να κάνει. Π.χ η ενασχόληση με τον αθλητισμό στην εφηβεία.kid bicycle (3)

Αφήστε τα παιδιά να μεγαλώσουν και βάλτε στην άκρη το ένστικτο της προστασίας. Υπάρχουν πάρα πολλές φορές που θέλετε να βοηθήσετε -προστατέψετε- το παιδί σας, για παράδειγμα όταν βγάζει τις βοηθητικές από το ποδήλατο και πηγαίνει σαν «σουρωμένο» που θέλετε να τρέξετε μην τυχόν πέσει, το λέτε να μην στρίβει απότομα γιατί θα πέσει και άλλα διάφορα, τα οποία μας/σας κάνουν υπερπροστατευτικούς αλλά από την άλλη εκνευρίζουν και το παιδί καθώς δεν θα καταλάβει αν δεν «πάθει». Αν δεν πέσει επειδή έστριψε απότομα δεν θα καταλάβει ποτέ γιατί δεν θα πρέπει να το κάνει. Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε «μαμόθρευτοι» όσον αφορά το μεγάλωμα του παιδιού. Παιδί είναι και θα πέσει και θα χτυπήσει και θα κλάψει. Θα μεγαλώσει. Αν φοράει το κράνος του, δεν υπάρχει κάτι να φοβάστε.

Μην υποτιμάτε την ελαστικότητα και την αντοχή των παιδιών στα πεσίματα/χτυπήματα. Πολλές φορές η δική μας ανησυχία σε κάποιο ελαφρύ πέσιμο με μικρές εκδορές κάνει το παιδί να φοβάται να πέσει και να χτυπήσει. Μόλις καταλάβουν ότι όσο προσπαθούν τόσο καλύτερα θα γίνονται, τότε είναι που θα ξεκινήσουν μόνα τους να θέλουν να κάνουν περισσότερο ποδήλατο. Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε το παιδί σας πεσμένο, αλλά να προσπαθεί να σηκωθεί και να συνεχίσει αυτό που έκανε, μην παρεμβαίνετε και αφήστε το. Αν πονάει τόσο που δεν θα μπορεί αν συνεχίσει αυτό που έκανε, θα έρθει μόνο του να σας ζητήσει βοήθεια.


Δείτε επίσης: Το ανάποδο ποδήλατο και πως ένα παιδί μαθαίνει πιο εύκολα να το χειρίζεται.


Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, αλλά μην το παρακάνετε. Η επιβράβευση και η ενθάρρυνση όταν το παιδί μας κάνει κάτι καλό και σωστό είναι δεδομένη. Απλά μερικές φορές, το να συνεχίσουμε να το λέμε «μπράβο» για το ίδιο θέμα γίνεται κουραστικό και μας βλέπει με μισό μάτι! Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ πόσες φορές θα ήθελε το παιδί σας να καθίσετε στην «γωνιά» σας και να μην μιλάτε, ώστε να απολαύσουν αυτό που κάνουν;kid bicycle (1)

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θέλει διαφορετική μεταχείριση. Όπως κάθε ενήλικας άνθρωπος είναι διαφορετικός και θα πρέπει να συμπεριφερόματε διαφορετικά στον καθένα, έτσι και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Κάθε παιδί έχει τις δικές του δεξιότητες και ανάγκες οπότε το να βλέπουμε «πως το κάνουν» οι άλλοι γονείς δεν θα πρέπει να το παίρνετε ως δεδομένο. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Όχι μόνο για το ποδήλατο αλλά για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Άλλες ικανότητες και δεξιότητες έχει κάθε παιδί! Μπορεί το παιδί σας, όσον αφορά το ποδήλατο να είναι ο επόμενος Danny MacAskill και να μην χρειάζεται ποδήλατο ισορροπίας για να ξεκινήσει. Μπορεί να μην χρειάζεται ούτε βοηθητικές. Από την άλλη, μπορεί να είναι σαν τον αδερφό μου που στα 25 του δεν ξέρει να κάνει ακόμη ποδήλατο, οπότε όσο και αν επιμένουμε δεν θα μάθει ποτέ!

Να έχετε πίστη στα παιδιά σας. Να πιστεύετε σε αυτά, πως ότι και αν προσπαθήσουν να κάνουν, θα το πετύχουν. Πολλές φορές, τα παιδιά μας εκπλήσουν με τις ικανότητες τους σε πράγματα που εμείς απλά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορούν να γίνουν με άλλο τρόπο. Μπορείτε να φανταστείτε ένα παιδί να μάθει ποδήλατο χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει καθόλου βοηθητικές;

Η αγορά πραγμάτων για τα παιδιά σας, δεν είναι υποκατάστατο για τον χρόνο που περνάτε μαζί τους. Μπορεί να χαίρονται με το καινούριο τους ποδήλατο ή με τα καινούρια τους παιχνίδια, αλλά πιστέψτε μας, πολύ περισσότερο χαίρονται όταν καθήσετε να παίξετε και εσείς μαζί τους ή όταν πάρετε και εσείς το ποδήλατο σας και τα συνοδεύσεετε.

Previous Article

Δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Next Article

Τα συμπληρώματα και οι ανάγκες του ποδηλάτη!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια