Βελτίωσε την θέση σου στο MTB. Τι θα πρέπει να αλλάξεις για να έρθει στα «μέτρα» σου!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
enduroMTBrace (1)

Δεν είστε ικανοποιημένοι πάνω στο ποδήλατο από την θέση που έχετε; Πιστεύετε ότι σε κάθε απότομο σημείο θα φύγετε πάνω από το τιμόνι; Κουράζονται τα χέρια σας; Τις περισσότερες φορές όλα αυτά τα προβλήματα προέρχονται από κακή θέση οδήγησης και κακή ρύθμιση και επιλογή των περιφερειακών του ποδηλάτου.

Για να δεις πως θα φέρεις το ποδήλατο στα μέτρα σου, ώστε να νιώθεις πιο άνετος από ποτέ δες τις συμβουλές μας!

mtb aytopepoithisi (3)Πιο φαρδύ τιμόνι και πιο κοντός λαιμός. Λαιμοί μικρότεροι των 70mm και τιμόνια φαρδύτερα των 750mm βελτιώνουν κατά πολύ την σταθερότητα που νιώθετε στο ποδήλατο επάνω στα τεχνικά και όχι μόνο μονοπάτια. Μετρήστε το τιμόνι και τον λαιμό σας και κινηθείτε ανάλογα. Για αρχή δοκιμάστε έναν λαιμό στα 60mm και ένα τιμόνι στα 750mm και από εκεί μπορείτε να πάτε για ακόμη πιο κοντό λαιμό και φαρδύτερο τιμόνι. Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε με τους αποστάτες που βρίσκονται κάτω από τον λαιμό. Αν έχετε την αίσθηση ότι δεν έχετε καλό κράτημα μπροστά, τότε αλλάξτε θέση τους αποστάτες και βάλτε τον λαιμό πιο χαμηλά με αποστάτες από πάνω. Αν έχετε αίσθηση ότι θα φύγετε πάνω από το τιμόνι στα κατεβάσματα, ανεβάστε τον λαιμό πιο ψηλά από όλους τους αποστάτες και σιγουρευτείτε πως η γωνία του λαιμού «κοιτάει» μακριά από το έδαφος.


Δείτε επίσης: Τιμόνι στο ποδηλατο βουνού. Ποιο μέγεθος είναι το «σωστό».


Σωστή ρύθμιση του cockpit. Μανέτες φρένων και shifters. Τα υδραυλικά δισκόφρενα στα σύγχρονα ποδήλατα βουνού είναι τόσο ισχυρά που αρκεί μόνο ένα δάκτυλο για την αποτελεσματική χρήση τους. Η μανέτα, λοιπόν, θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση ώστε η κυρτή περιοχή στην άκρη της να βρίσκεται ακριβώς εκεί που είναι ο δείκτης σας. Μην φοβηθείτε να αλλάξετε θέση το φρένο με το shifter για να την φέρετε εκεί που πρέπει να είναι. Η κλίση των φρένων θα πρέπει να ταιριάζει με την ευθεία των χεριών σας όταν βρίσκεστε στο attack position και τις περισσότερες φορές είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι πιστεύετε ότι είναι το κατάλληλο. Σημαντική λεπτομέρεια, οι καρποί σας να είναι σε ευθεία γραμμή με το υπόλοιπο χέρι ώστε να έχετε την μέγιστη απόδοση αλλά και την ελάχιστα δυνατή κούραση. Τέλος, η απόσταση της μανέτας θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά στο δάκτυλό σας, ώστε να μην χρειάζεται να τεντώσετε το δάκτυλο για να χρησιμοποιήσετε το φρένο.


Δείτε επίσης: Πως να ξεπεράσετε τους πόνους στους πήχεις.


symboylesagorasmtb (2)Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και στα shifter ώστε όταν κρατάτε το τιμόνι και βρίσκεστε σε θέση επίθεσης να μην βρίσκουν τα δάκτυλά σας στους επιλογείς των ταχυτήτων. Ίσως χρειαστεί να μεταφέρετε αρκετά προς την εσωτερική πλευρά του τιμονιού το shifter, φροντίστε όμως να μην είναι τόσο μακριά ώστε να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Τέλος, τα καλώδια των φρένων αλλά και των ταχυτήτων, δεν θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο πλαίσιο γιατί από τις αναταράξεις κατά τα κατηφορικά κομμάτια θα προκαλούν εκνευριστική φασαρία. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, αγοράστε λαστιχένια προσατευτικά για τα καλώδια ώστε όταν έρχονται σε επαφή με τον σκελετό να μην ακούγονται. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μονωτική ταινία για να τα δέσετε μεταξύ τους.
Αν χρησιμοποιείτε 1Χ μετάδοση, τότε τις περισσότερες φορές -αναλόγως της εταιρίας- μπορείτε να μετακινήσετε το χειριστήριο του dropper post από την αριστερή μεριά και κάτω από το τιμόνι ώστε να έχετε ένα πιο όμορφο cockpit.


Δείτε επίσης: Πως να μετατρέψετε την μετάδοση σας σε 1Χ.


Χερούλια. Τέλος, τα χερούλια είναι τα σημεία επαφής του αναβάτη με το ποδήλατο και επηρεάζουν πολύ την άνεση και του αναβάτη. Αν είναι πολύ χοντρά, πολύ λεπτά ή άβολα τότε θα επιβαρύνονται τα χέρια σας ακόμη περισσότερο. Επιλέξτε ένα μέγεθος χερουλιών το οποίο αφήνει το χέρι σας να κλείσει εύκολα γύρω από αυτό, χωρίς όμως τα δάκτυλα να ακουμπάνε την παλάμη. Τα lock-on grips είναι πιο ασφαλή καθώς δεν μπορούν να περιστραφούν πάνω στο τιμόνι. Από την άλλη, τα χερούλια σιλικόνης είναι τις περισσότερες φορές πιο άνετα και πιο ξεκούραστα για τα χέρια, καθώς δεν υπάρχει κάποιος πλαστικός σωλήνας μεταξύ του τιμονιού και του χεριουλιού οπότε γίνεται μέγιστη απορρόφηση κραδασμών από το υλικό.

Έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα που θα μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε σχετικά με την θέση σας πάνω στο ποδήλατο βουνού; Ρωτήστε μας στα σχόλια!

Previous Article

Κλειδαριά ποδηλάτου, η οποία ανοίγει remotely με το smartphone. Την εμπιστεύεσαι;

Next Article

Πέντε θρυλικές καταβάσεις σε αγώνες downhill. (videos)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια