Πέσατε; Δείτε ποια είναι τα βασικά μέρη που θα πρέπει να ελέγξετε στο ποδήλατο σας.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
spasmena merh podhlato  (2)

Οποιοσδήποτε βρίσκεται πάνω σε ένα ποδήλατο, αργά η γρήγορα θα πέσει. Όσο προσεκτικός και αν είναι, όσο συντηρητικά και αν ποδηλατεί. Όταν συμβεί αυτή η άτυχη στιγμή όμως, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε, είναι να βεβαιωθείτε πως δεν έχετε τραυματιστεί σοβαρά. Ελέγξτε τα άκρα και τον κορμό σας. Αν το σώμα σας εκτός από μελανιές δεν έχει κάποιο πιο σοβαρό χτύπημα τότε μπορείτε να προχωρήσετε στον έλεγχο του ποδηλάτου σας. Τα βασικά μέρη που θα πρέπει να ελέγξετε στο ποδήλατο σας είναι τα παρακάτω, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε τι θα πρέπει να ελέγξετε στο σώμα σας πριν ξανανεβείτε στο ποδήλατο.

Τροχοί. Οι τροχοί είναι από τα πρώτα μέρη του ποδηλάτου που θα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχός σας. Είναι αυτοί που έρχονται σε άμεση επαφή με το έδαφος και τις περισσότερες φορές είναι και αυτοί που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του χτυπήματος. Επίσης, οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί. Ελέγξετε αν υπάρχει αέρας στα λάστιχα, αν οι τροχοί είναι ακτινολογημένοι και δεν κάνουν «οκτάρια». Επίσης δείτε με προσοχή για σπασμένες ακτίνες που να εξέχουν από τον τροχό, όπως επίσης και τα μην υπάρχει πρόβλημα στα φρένα. Στραβοί δίσκοι, ή τα v-brakes να βρίσκουν ανόμοια στο στεφάνι. Εφόσον όλα είναι καλά, μπορείτε να προχωρήσετε σε περαιτέρω έλεγχο του ποδηλάτου.

spasmena merh podhlato (3)Περιφερειακά. Η θέση από τις μανέτες και τα shifters, επηρεάζεται πολύ εύκολα από μια πτώση και θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα ελέγξετε μετά τους τροχούς. Συνήθως είναι αρκετά εύκολο να τα ξανασπρώξτε στην σωστή τους θέση. Έπειτα, το νύχι (το εξάρτημα που συνδέει το πίσω σασμάν στο ποδήλατο) θα πρέπει να δείτε αν είναι ίσιο πριν ξεκινήσετε και αρχίσετε τις αλλαγές ταχυτήτων για να προλάβετε κάποια μεγαλύτερη ζημιά. Στην συνέχεια, ελέγξτε την αλυσίδα, μήπως μπλοκαρίστηκε μεταξύ του πλαισίου και των μπροστά δίσκων. Τέλος ελέγξτε την σέλα, αν βρίσκεται σωστά τοποθετημένη ακόμη στο παλουκόσελο και αν οι ράγες της είναι ίσιες.

Πλαίσιο. Ένα από τα τελευταία πράγματα που θα πρέπει να ελέγξετε πριν συνεχίσετε την βόλτα σας, είναι το πλαίσιο του ποδηλάτου. Επιθεωρήστε το προσεκτικά για τυχόν ρωγμές, λακούβες, ραγίσματα ή γρατζουνιές. Αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά στα ανθρακονημάτινα πλαίσια, καθώς μια ρωγμή μπορεί από στιγμή σε στιγμή να προκαλέσει σπάσιμο του πλαισίου μετά τις πρώτες πεταλιές. Οι λακούβες, τα στραβώματα και οι ρωγμές αντιθέτως, στα αλουμινένια πλαίσια είναι αρκετά πιο δύσκολο να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά μέχρι να γυρίσετε στην βάση σας.

Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει να είστε πάντα προετοιμασμένοι. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας συνέχεια οτιδήποτε μπορεί να χρειστείτε μετά από πτώση, ειδικά αν σχεδιάζετε κάποια περιπέτεια σε απομονωμένες περιοχές. Να κουβαλάτε πάντοτε μαζί σας τα απαραίτητα στο backpack ή στο τσαντάκι σέλας σας. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να κρατάτε την ηρεμία σας και να μην πανικοβληθείτε. Καθίστε κάτω, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες καθαρίστε το μυαλό σας και σκεφτείτε λογικά και χωρίς πανικό.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα προτείνατε;

Previous Article

Canyon Speedmax CF SLX ποδήλατο τριάθλου με αεροδυναμικούς χώρους αποθήκευσης.

Next Article

Γιατί το MTB είναι μακράν καλύτερο της κούρσας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια