Οι πρώτες αναβαθμίσεις για το ποδήλατο δρόμου σας.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Η ποδηλασία όταν αρχίσει να είναι περισσότερο από απλή διασκέδαση τείνει να γίνει πάρα πολύ ακριβό χόμπι. Πολλές φορές έρχεται η ερώτηση τι θα πρέπει να αναβαθμίσω στο ποδήλατο μου, ποια θα πρέπει να είναι η σειρά των αναβαθμίσεων και τέλος σε ποια αναβάθμιση αξίζει να δώσω λίγα περισσότερα χρήματα ώστε να έχω τα μέγιστα οφέλη.

Τις περισσότερες φορές το τι θα αναβαθμίσει ο κάθε αναβάτης στο ποδήλατο του -ή και εκτός ποδηλάτου- έχει να κάνει με τα ζητούμενα και τις απαιτήσεις που έχει από το ποδήλατο αλλά και από τον εαυτό του. Οι περισσότεροι που ξεκινάμε την ποδηλασία δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο προϋπολογισμό να ξοδέψουμε για ποδήλατο, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα χρειαστούμε ή τι ζητάμε από το καινούριο μας χόμπι. Το πιο πιθανό είναι η αρχική μας αγορά να συνεχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες μας μέχρι το σημείο που θα αυξηθεί πολύ ο όγκος και η ποιότητα των χιλιομέτρων που γράφουμε. Τότε είναι που αρχίζουμε να παρατηρούμε ελλείψεις τον εξοπλισμό ή στην απόδοση του ποδηλάτου και φυσικά είναι η στιγμή που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις αναβαθμίσεις!

Ας δούμε μερικές προτάσεις για τις πρώτες σας αναβαθμίσεις στο ποδήλατο δρόμου!

bike fit (3)

Bike Fit.

Η βοήθεια ενός επαγγελματία του χώρου στην σωστή προσαρμογή του ποδηλάτου για τον σωματότυπο σας, θα σας βοηθήσει με την άνεση πάνω στο ποδήλατο -αυτό σημαίνει λιγότεροι πόνοι και ενοχλήσεις- αλλά και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης σας. Διαβάστε περισσότερα για το bike fitting.

Ποιοτικά ρούχα.

Αν τα χιλιόμετρα που «γράφετε» με το ποδήλατο έχουν αυξηθεί και ξεπερνούν τα 3ψήφια νούμερα την εβδομάδα, τότε η άνεση σας θα βελτιωθεί σημαντικά με ένα ποιοτικό κιτ ρουχισμού. Λέγοντας κιτ ρουχισμού εννοούμε το ποδηλατικό short με το μαξιλαράκι (chamois) και φυσικά το αντίστοιχο ποδηλατικό jersey. Περισσότερα για τον ποδηλατικό ρουχισμό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Υπολογιστής ποδηλάτου με GPS (cycle computer).

Καλό το κοντεράκι που σας έδωσαν δώρο μαζί με το ποδήλατο, αλλά δεν είναι ακριβείας και 2ον δεν μπορείτε να κρατήσετε στατιστικά με την ταχύτητα, τα υψομετρικά και την απόσταση που διανύσατε σε κάθε σας εξόρμηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αξίζει να επενδύσετε σε έναν ποδηλατικό υπολογιστή με ενσωματωμένο GPS και φυσικά να το συνδέσετε με το Strava!

Τροχοί.

Οι τροχοί που είναι τοποθετημένοι στα περισσότερα οικονομικά ποδήλατα της αγοράς δεν μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι αξιόλογο. Αυξημένο βάρος και με πολύ μικρή ακαμψία στοιχεία που δεν σας αφήσουν να απολαύσετε τα μέγιστα από το ποδήλατο σας. Αναβαθμίζοντας τους τροχούς στο ποδήλατο δρόμου σας η διαφορά θα είναι χαοτική -προς το καλύτερο- καθώς όχι μόνο θα πηγαίνετε πιο γρήγορα χωρίς να κουράζεστε, αλλά θα μειωθούν και κατά πολύ οι κραδασμοί που περνούν από τον δρόμο. Ποιοτικά κέντρα και στιβαρά στεφάνια θα είναι αυτό που θα πρέπει να ψάξετε. Αν θέλετε να νιώσετε την μεγαλύτερη διαφορά που μπορούν να προσφέρουν οι τροχοί τότε μπορείτε να κοιτάξετε σε ανθρακονημάτινους τροχούς οι οποίοι θα σας κάνουν να απορείτε με τις επιδόσεις σας!

aero wheels (2)

Βατόμετρο.

Βλέπετε πως έχετε αρχίσει να «βλέπετε» πιο σοβαρά την ποδηλασία, έχετε εγγραφεί σε κάποιον ποδηλατικό σύλλογο και βγαίνετε 4 φορές την εβδομάδα για προπόνηση. Αυτό που θα απογειώσει τις επιδόσεις σας είναι η προσεκτικότερη και αποδοτικότερη προπόνηση με την βοήθεια ενός βατόμετρου. Το βατόμετρο επιτρέπει την προσεκτικότερη και αποδοτικότερη προπόνηση αλλά και την πρόοδο που σημειώνετε με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στο εμπόριο και το μόνο που θα δυσκολέψει την επιλογή σας είναι το οικονομικό! Για να μάθετε περισσότερα για τα βατόμετρα, πατήστε ΕΔΩ.

Καινούριο ποδήλατο!

Εφόσον ασχολείστε καιρό με την ποδηλασία δρόμου, θα έχετε καταλήξει τι σας αρέσει στο τωρινό σας ποδήλατο, τι θα θέλατε να αλλάξετε, πως σας «βολεύει» το στήσιμο του ποδηλάτου, αν είναι μαλακό/σκληρό για την χρήση που κάνετε και άλλες τόσες λεπτομέρειες που ίσως δεν αξίζει να προσπαθήσετε να αναβαθμίσετε στο υπάρχον ποδήλατο σας. Η λύση; Απλή, αλλά καθόλου οικονομική. Αλλαγή ποδηλάτου με κάποιο που πληρεί περισσότερα από τα κριτήρια που έχετε θέσει και σίγουρα δεν θα χρειαστεί άμεσα αναβαθμίσεις. Επιλέξτε κάτι βάση των αναγκών σας και μην ενθουσιάζεστε με τα «τέλεια» ποδήλατα γιατί μπορεί να είναι τελείως ακατάλληλα για αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεστε ένα αγωνιστικό ποδήλατο για να κάνετε endurance με τους φίλους σας και να ανακαλύπτετε τις ομορφιές της χειμερινής Χαλκιδικής.

Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις αυτές -δυστυχώς- ποτέ δεν τελειώνουν και συνεχώς αναζητούμε το κάτι καλύτερο, αυτό το οποίο θα μας δώσει την έξτρα ώθηση για να πιέσουμε λίγο παραπάνω, να ζοριστούμε, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Να έχετε υπόψιν σας πως «ότι πληρώσεις παίρνεις» όσον αφορά τις αναβαθμίσεις. Το θέμα είναι να μπορείτε να κρίνετε «πόσα» θα πρέπει να ξοδέψετε γι’ αυτό που ζητάτε.

leopard speedx aero smart road bike (9)

Τέλος τις αναβαθμίσεις θα μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε ως «επιβραβεύσεις» στον εαυτό σας για την εκπλήρωση κάποιου στόχου που είχατε θέσει στην αρχή της χρονιάς. Επίσης, μπορείτε να κοιτάτε και την αγορά των μεταχειρισμένων -με προσοχή και έλεγχο- καθώς κάτι το οποίο είναι ιδανικό για εσάς, ίσως να είναι «άχρηστο» για κάποιον άλλον.

Τι έχετε αναβαθμίσει στο ποδήλατο δρόμου σας; Εγώ (Κιού) έχω αλλάξει τιμόνι, λαιμό, σέλα, παλουκόσελο και παγουροθήκες!

Previous Article

1X ή 2Χ μετάδοση για το MTB; Η Shimano σε βοηθάει να διαλέξεις!

Next Article

Κάτι για να προετοιμαστούμε για το σ/κ! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια