Πόνοι στους πήχεις κατά το ΜΤΒ. Πως να προσαρμόσετε τον εξοπλισμό σας, ώστε να τους αποτρέψετε.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
arm pump mtb (2)

Είτε ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε τώρα το ποδήλατο βουνού, είτε είστε λάτρης του αθλήματος για χρόνια, σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει πόνο στους πήχεις και τα χέρια μετά από μεγάλα σε απόσταση και δύσκολα -τεχνικά- κατεβάσματα. Μετά από λίγο, λόγω των πόνων, τα χέρια γίνονται στην ουσία άχρηστα, μη μπορώντας να κάνουν τις δουλειές που πρέπει. Δεν μπορείτε να πατήσετε φρένο, νιώθετε το παραμικρό πετραδάκι να σας χτυπάει στα χέρια λες και ήταν σφυρί με καρφιά. Μερικοί το αντιμετωπίζουμε μια στο τόσο ενώ άλλοι έχουν χρόνιο πρόβλημα. Το θετικό από όλα αυτά, όμως είναι πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους πόνους στους πήχεις με λίγο παραπάνω προσοχή σε μερικά σημεία.

Σήμερα θα αναλύσουμε γιατί αποκτάμε τον πόνο στους πήχεις και με ποιους τρόπους μπορούμε προσαρμόσουμε τον εξοπλισμό μας ώστε να το αποτρέψουμε.

Ο πόνος στα χέρια και τους πήχεις είναι μια ανισορροπία μεταξύ της «προσφοράς» και της «ζήτησης». Όταν ασκούμαστε, οι σκελετικοί μύες καταναλώνουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες (οξυγόνο, ηλεκτρολύτες κ.ά.) και παράγουν περισσότερα παραπροϊόντα (διοξείδιο του άνθρακα, φλεγμονώδεις μεσολαβητές, κ.λ.) από ότι σε κατάσταση ηρεμίας, απαιτώντας αύξηση της ροής του αίματος ώστε να παραδώσουν τις θρεπτικές ουσίες, αλλά και να πάρουν τα παραπροϊόντα από τους συγκεκριμένους μύες. Τα προβλήματα ξεκινάνε, όταν ο όγκος του αίματος ξεπερνάει την ικανότητα του μυ να διαχειριστεί την αυξημένη ροή, κόβοντας όποια νέα παροχή αλλά όποιο «ξέπλυμα» από παραπροϊόντα του μυ. Το αποτέλεσμα είναι μείωση του οξυγόνου, δημιουργία φλεγμονής, η οποία προκαλεί πόνο, υποξία των ιστών και δυσλειτουργίες. Επιπλέον, όταν η φλεβική επιστροφή στους πήχεις, καθυστερεί, προκαλούνται οιδήματα και συμπίεση των νεύρων.

arm pump mtb (1)

Γιατί όμως οι μύες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υψηλότερη ροή του αίματος; Οι μυικές ίνες ομαδοποιούνται σε τμήματα, τα οποία διαχωρίζονται από συνδετικό ιστό που ονομάζεται περιτονία (fascia). Ο περιτονικός ιστός (fascial tissue) θα τεντώσει αλλά ο βαθμός αυτός περιορίζεται από την πυκνή, ινώδη φύση του, προκειμένου να εξυπηρετήσει και άλλες λειτουργίες όπως η προσκόλληση και η σταθεροποίηση των τενόντων αλλά και άλλων οργάνων που περιβάλλει.

Πάνω στο ποδήλατο, αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι οι κάμψεις (push-ups) κατά την διάρκεια ενός κατεβάσματος. Προσθέστε σε αυτό ανώμαλο έφαοος, τις πέτρες, τις ρίζες, την προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας, την προστιθέμενη κούραση των δακτύλων από την χρήση των φρένων, όπως επίσης και το σφίξιμο των χερουλιών με όλη μας την δύναμη για να μην μας φύγει(;) το ποδήλατο. Από αυτά λοιπόν, δημιουργείται κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, κράμες, σφίξιμο και αδυναμία στους πήχεις.

Αναλόγως την συχνότητα και την σοβαρότητα, υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων για να μειωθεί ο πόνος στους πήχεις, που χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Η τεχνική, η κυκλοφορία και τέλος ο εξοπλισμός και η ρύθμισή του. Σήμερα θα δούμε πως με την σωστή ρύθμιση του εξοπλισμού μπορούμε να αποτρέψουμε αυτούς τους πόνους.

arm pump mtb (3)

Η θέση από τις μανέτες των φρένων. Η καλύτερη θέση για τις μανέτες των φρένων σας, είναι αυτή η οποία απαιτεί την λιγότερη κίνηση του πήχη και του δακτύλου σας ώστε να πατήσετε με επιτυχία το φρένο. Θα πρέπει οι μανέτες των φρένων να είναι ευθεία σε προέκταση των χεριών σας, στην στάση που κατεβαίνετε τα μονοπάτια (attack position). Άλλοι έχουν πιο επιθετική στάση οδήγησης, άλλοι πιο ουδέτερη. Ρυθμίστε τις μανέτες σας, την γωνία αλλά και την απόστασή τους έτσι ώστε να τις νιώθετε εσείς καλά. Κάτι που δουλεύει για έναν φίλο σας, μπορεί εσάς να σας κουράσει στο πρώτο λεπτό.

Χερούλια – Grips. Με διάφορα σχέδια, υλικά και διαμέτρους είναι πολύ δύσκολο να βρείτε τα κατάλληλα για εσάς χωρίς να πειραματιστείτε. Εμείς θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε και πιο χοντρά αλλά και πιο λεπτά grips. Χρησιμοποιούσα για χρόνια χοντρά χερούλια, πιστεύοντας ότι θα ήταν καλύτερα. Όταν δοκίμασα όμως πιο λεπτά, αυτομάτως άρχισα να σφίγγω λιγότερο τα χέρια στο τιμόνι και μειώθηκε κατευθείαν η κούραση και ο πόνος στους πήχεις. Αν δεν έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά χερούλια, μπορείτε απλά να μην σφίγγετε τόσο πολύ τα χερούλια σας για αρχή.arm pump mtb (4)

Κάντε ποδήλατο. Μην αφήσετε τους πόνους στους πήχεις να σας κατεβάσουν από το ποδήλατο σας, εκτός βέβαια και αν οι πόνοι είναι τόσο έντονοι που εμποδίζουν τον σωστό έλεγχο του ποδηλάτου σας, άρα και την ασφάλειά σας. Συνεχίστε να κάνετε ποδήλατο και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στο τι οφείλεται ο πόνος που νιώθετε, τι μπορεί να τον προκαλεί και κάντε μικρο-αλλαγές στα χειριστήρια σας ώστε να τον μειώσετε.

Τιμόνια carbon. Ποιος δεν ψάχνει μια καλή δικαιολογία για να αναβαθμίσει το τιμόνι του σε ανθρακονημάτινο; Αν και θεωρητικά το carbon μεταφέρει λιγότερους κραδασμούς από ότι το αλουμίνιο, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι πάρα πολύ αισθητό. Οπότε πριν κάνετε μια γενναία επένδυση σε ένα ανθρακονημάτινο τιμόνι, ίσως θα πρέπει να δείτε τους υπόλοιπους παράγοντες που προκαλούν πόνους στους πήχεις.

Σε επόμενο θέμα, θα αναλύσουμε την κατάλληλη τεχνική αλλά και πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος ώστε να μειώσουμε τον πόνο στους πήχεις.

Previous Article

Ρομπότ προσομοιώνει τον Froome, για να δοκιμαστεί λάδι αλυσίδας. (video)

Next Article

Σπαστό κράνος για πιο εύκολη αποθήκευση και μεταφορά!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια