Όλοι κάνουμε λάθη όταν ξεκινάμε κάτι καινούριο και ειδικά στην ποδηλασία δρόμου, η οποία έχει τόσες πολλές παραμέτρους. Από το να βγούμε μια βόλτα χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία για να αλλάξουμε μια σαμπρέλα, μέχρι το να βγούμε μια ανοιξιάτικη ημέρα με λάθος ρουχισμό και αλλού να “σκάμε” ενώ αλλού να παγώνουμε. Για να μην χρειαστεί να περάσετε και εσείς πολλές από αυτές τις καταστάσεις, οι παρακάτω 8 συμβουλές μας, θα σας “βάλουν” πιο εύκολα στην ποδηλασία δρόμου και ελπίζουμε χωρίς προβλήματα!
- Όλα όσα ακούτε για τα “κουμπωτά” πετάλια είναι αλήθεια. Όσο και να σας τρομάζει η ιδέα πως το πόδι θα είναι “κλειδωμένο” με το πετάλι είναι μέχρι να συνηθίσετε την κίνηση ώστε να ξεκλειδώνετε το πόδι. Από εκεί και πέρα η μεταφορά δύναμης αλλά και το δέσιμο το δικό σας με το ποδήλατο είναι τόσο άμεση που δεν θα μπορέσετε να καβαλήσετε ξανά το ποδήλατο δρόμου σας χωρίς κουμπωτά πετάλια.
Τι σόλα να επιλέξετε για τα παπούτσια δρόμου σας;
- Ποδηλατικό κολάν. Από τα πιο σημαντικά ρούχα που θα πρέπει να υπάρχουν στην ποδηλατική γκαρνταρόμπα σας, είναι τα ποδηλατικά κολάν με πολύ ποιοτικό chamois (μαξιλαράκι) αν σκοπεύετε να περνάτε πολλές ώρες πάνω στην σέλα. Βέβαια και εδώ ισχύει πως κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλον, οπότε αν κάποιο κολάν δουλεύει για τον κολλητό σας, δεν σημαίνει πως θα είναι το ίδιο καλό και για εσάς. Βρείτε ένα που σας βολεύει, να είναι άνετο και να μην σας κουράζει.
- Ξεχάστε τις “χοντρές” σέλες με επενδύσεις. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει κάποιος που ξεκινάει τώρα την ποδηλασία δρόμου, είναι η επιλογή σέλας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, πως όσο πιο χοντρή είναι μια σέλα, τόσο πιο άνετη θα είναι και τόσο λιγότερο θα κουράζονται και θα πονάνε στα κόκαλα της λεκάνης. Αυτό είναι τελείως λανθασμένο σκεπτικό, διότι μετά από λίγη ώρα πάνω στο ποδήλατο η χοντρή και “άνετη” σέλα γίνεται πιο κουραστική και δυσανασχετεί περισσότερο τον αναβάτη. Αν θέλετε περισσότερη άνεση, ψαχτείτε καλύτερα με το ποδηλατικό σας κολάν.
Δείτε επίσης: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την ποδηλατική σέλα.
- Δεν χρειάζεστε το σούπερ εξελιγμένο ανθρακονημάτινο ποδήλατο δρόμου. Αν και οι τιμές τους πλέον είναι πολύ δελεαστικές και σίγουρα θα έχετε μπει στον πειρασμό να αποκτήσετε ένα ανθρακονημάτινο ποδήλατο δρόμου, αλλά έχετε θέσει προϋπολογισμό τότε με τα ίδια χρήματα, θα πάρετε ένα αρκετά καλύτερο αλουμινένιο ποδήλατο, που θα σας ευχαριστεί και θα σας διασκεδάζει περισσότερο όταν το καβαλάτε!
- Ξεχάστε τον 3πλο δισκοβραχίονα. Μπορεί να ακούγεται πιο δελεαστικό το 30 ταχύτητες, έναντι των 20, αλλά οι μισές από αυτές επαναλαμβάνονται. Χρησιμοποιείστε διπλό δισκοβραχίονα μπροστά, για να μην χρειάζεται να “ψάχνετε” συνέχεια την κατάλληλη σχέση για εκεί που κινείστε. Επίσης κερδίζετε και μερικά γραμμάρια βάρους!
Δείτε επίσης: Τι δεν γνωρίζετε για τις ηλεκτρονικές σειρές Di2.
- Σωστή πίεση ελαστικών. Όλα τα ελαστικά των ποδηλάτων, γράφουν κάποιες πιέσεις στο τοίχωμα τους που αποδίδουν καλύτερα. Μην νομίζετε πως αν βάλετε την μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση στο ελαστικό, το ποδήλατο θα είναι τόσο πιο γρήγορο. Αντιθέτως, εάν χρησιμοποιείτε ελαφρώς χαμηλότερες πιέσεις, τότε θα είστε πιο ξεκούραστοι πάνω στο ποδήλατο, θα περνάνε λιγότερες ανωμαλίες του δρόμου προς εσάς, θα στρίβετε καλύτερα και θα φρενάρετε καλύτερα. Μην κατεβείτε όμως πολύ χαμηλά στην πίεση γιατί τότε παραμονεύουν τα σκασίματα των ελαστικών. Θα σας προτείναμε για 25αρια λάστιχα να χρησιμοποιείτε 100psi πίσω και 90 μπροστά σαν αρχή μέχρι να δείτε τι σας αρέσει και τι σας βολεύει!
Είναι τα φαρδύτερα ελαστικά πιο γρήγορα;
- Να κουβαλάτε πάντοτε μαζί σας τα απαραίτητα εργαλεία και ανταλλακτικά. Σε περίπτωση σκασμένης σαμπρέλας, δεν θα βρίσκετε πάντα κάποιον πρόθυμο να κάνει με το αμάξι 50 χιλιόμετρα για να έρθει να σας μαζέψει. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας τα βασικά εργαλεία και ανταλλακτικά ώστε να μπορέσετε να γυρίσετε στην βάση σας χωρίς να χρειαστεί να ανησυχήσετε κάποιον άλλον.
Δείτε τι θα πρέπει να κουβαλάτε στο τσαντάκι της σέλας.
- Ντυθείτε σωστά, με πολλές στρώσεις ρούχων. Μπορεί να ακουγόμαστε σαν την γιαγιά σας, αλλά πραγματικά μην ξεχάσετε να πάρετε το αδιάβροχο/αντιανεμικό μαζί σας! Όσο καλός και ζεστός και αν δείχνει ο καιρός, στις κατηφόρες, πάντα υπάρχει αυτή η δροσιά που προκαλεί τις πνευμονίες.
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα σας όταν ξεκινήσατε την ποδηλασία δρόμου;