9+1 στόχοι για να μην χάσετε το κίνητρο σας.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
stand-pedaling-road-bike-tough

Όπως και κάθε καινούρια χρονιά είμαστε γεμάτοι στόχους και φιλοδοξίες, αλλά κάπου εκεί στα μισά, στο μέσο του καλοκαιριού βλέπουμε ότι δεν έχουμε καταφέρει ότι θα θέλαμε, απελπιζόμαστε και χάνουμε οποιοδήποτε κίνητρο είχαμε.

Το ποδήλατο καταλήγει να γίνεται κρεμάστρα για τα ρούχα, τα σαββατοκύριακα αντί να βγαίνουμε με την παρέα και να περνάμε ατέλειωτες ώρες πάνω στην σέλα, βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, στην δροσιά του κλιματιστικού προσπαθώντας να καταλάβουμε τι πήγε στραβά και δεν «πετύχαμε» για ακόμη μια χρονιά.

Επειδή λοιπόν το 2017 θα είναι η χρονιά που θα κάνετε την αλλαγή, παρακάτω έχουμε μερικούς στόχους που μπορείτε να βάλετε ώστε να μην χάσετε ποτέ το κίνητρο σας να ποδηλατείτε.

Χάστε βάρος/λίπος.

Η ποδηλασία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσετε βάρος από το σώμα σας. Αυτό που θα πρέπει αν προσέξετε όμως είναι να χάσετε μόνο λίπος και όχι μύες. Πως μεταφράζεται το λιγότερο βάρος; Μεγαλύτερες ταχύτητες στις ανηφόρες, μικρότερη αντίσταση μεγαλύτερος λόγος δύναμη/βάρος! Για να το πετύχετε θα πρέπει να αλλάξετε την διατροφή σας και να προσαρμόσετε κατάλληλα και το προπονητικό σας πλάνο. Προσοχή όμως, στο πόσο βάρος θα χάσετε γιατί διαφορετικές απαιτήσεις έχει κάποιος που κυνηγάει τις ανηφόρες και διαφορετικές απαιτήσεις κάποιος που κυνηγάει τα sprint.

single speed fixed gear commute (2)

Ξεκινήστε να μετακινείστε με το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο.

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο ως στόχος, αλλά σκεφτείτε τα οφέλη που θα έχετε αν ποδηλατείτε καθημερινώς! Ασχέτως της έντασης ή της διάρκειας, θα βρίσκεστε κάθε μέρα πάνω σε ένα ποδήλατο. Ή σχεδόν κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το «καλό» σας ποδήλατο. Ένα fitness/city ποδήλατο για αυτή την χρήση είναι πολύ πιο καλή επιλογή. Δείτε την αγορά των μεταχειρισμένων και κάντε την ποδηλασία καθημερινή ενασχόληση και όχι μόνο χόμπι του σαββατοκύριακου!

Πηγαίνετε για bike fit.

Το bike fit, είναι κάτι το οποίο θα σας ανεβάσει επίπεδο. Μπορεί να έχετε το καλύτερο ποδήλατο που κυκλοφορεί, με ηλεκτρονική σειρά, ανθρακονήματα παντού -ακόμη και στους τροχούς- αλλά να μην μπορείτε να «ξεκλειδώσετε» όλες του τις δυνατότητες διότι δεν το έχετε προσαρμόσει κατάλληλα για το σώμα σας. Ειδάλλως με ένα σωστό bike fit από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό, θα σας απαλλάξει από πόνους και ενοχλήσεις στα γόνατα, στους γοφούς, την μέση, τον αυχένα και τα χέρια, θα κάνει την ώρα που περνάτε πάνω στο ποδήλατο πιο ευχάριστη και σίγουρα θα γίνετε και πιο γρήγοροι.

Συνεργαστείτε με κάποιον προπονητή και ακολουθήστε ένα προπονητικό πλάνο.

Το να ποδηλατείτε κάθε μέρα «χωρίς αύριο» δίνοντας τα όλα το μόνο που θα καταφέρετε μέσα σε λίγο καιρό είναι να «καείτε». Αν θέλετε όμως να βελτιωθείτε, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον προπονητή ποδηλασίας, να καθίσετε και να συζητήσετε ποιοι είναι οι στόχοι της χρονιάς και να βγάλετε ένα προπονητικό πρόγραμμα. Δεν φτάνει όμως αυτό. Θα πρέπει να είστε συνεπείς στις προπονήσεις και να τις ακολουθείτε κατά γράμμα αν θέλετε η δουλειά που κάνετε να έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτοιμοι λοιπόν για μια πιο δυνατή, πιο γρήγορη και φυσικά πιο πετυχημένη χρονιά;

training plan

Δηλώστε συμμετοχή σε ένα brevet!

Αν δεν είστε ανταγωνιστικός τύπος, αλλά σας αρέσουν οι πιο χαλαρές ποδηλατικές διοργανώσεις τότε, γιατί δεν δηλώνετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα brevet; Μπορεί να υπάρχει ο χαρακτηρισμός «αγώνας» αλλά δεν έχει καμιά απολύτως ανταγωνιστική έννοια. Τα brevet ξεκινούν από τα 200 χιλιόμετρα και φτάνουν μέχρι και τα 600 -για τους πιο σκληροπυρηνικούς. Η διαδρομή είναι προκαθορισμένοι, είστε αυτόνομοι -δεν υπάρχουν σταθμοί υδροδοσίας/φαγητού παρά μόνο σημεία ελέγχου. Μάθετε περισσότερα για τα brevet.

Μάθετε πως να συντηρείτε το ποδήλατο σας.

Όσο και να το αρνούμαστε τα ποδήλατα δρόμου είναι πάρα πολύ απλά μηχανήματα. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν έχει σκύψει το κεφάλι πάνω από κάποιο πρόβλημα που παρουσίασε το ποδήλατο του, μη γνωρίζοντας τι να κάνει. Το να μάθετε μερικά βασικά πράγματα στην συντήρηση του ποδηλάτου δρόμου είναι θετικό αρχικά για εσάς γιατί α) θα εξοικονομήσετε χρήματα για κάποια άλλη ποδηλατική αγορά, β) θα το κάνετε και θα το έχετε έτοιμο όταν θέλετε γ) θα βάζετε όλη το μεράκι σας για να γίνει σωστό -ή έτσι τουλάχιστον θα νομίζετε! Καθαρισμός και λίπανση της αλυσίδας, γρασάρισμα των κέντρων, αλλαγή ντίζες καλώδια, καινούρια ταινία τιμονιού, ρύθμιση ταχυτήτων και φρένων, είναι απλές και εύκολες εργασίες που με λίγο προσοχή, μερικές online οδηγίες και ένα τηλέφωνο σε κάποιον πιο έμπειρο θα τις ολοκληρώσετε με επιτυχία. Γιατί να μην έχετε λοιπόν ένα ποδήλατο το οποίο θα είναι ΠΑΝΤΑ στην πένα;

Μην αποθαρρύνεστε με την βροχή. Κάντε την σύμμαχο σας!

Η βροχή και γενικά η κακοκαιρία είναι η νούμερο ένα δικαιολογία για κάποιον ώστε να μην βγει για ποδήλατο. Ναι καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και τους κινδύνους, αλλά αν θέλετε πραγματικά να βελτιωθείτε, να γίνετε καλύτεροι και οι φίλοι σας να σας βλέπουν με το κιάλι αυτές είναι οι ημέρες που θα κάνουν την διαφορά. Εξάλλου, στο εξωτερικό υπάρχει ένα ρητό που λέει «δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο λανθασμένη επιλογή ρούχων». Προσαρμόστε σωστά τον ρουχισμό σας, βάλτε φτερά στο ποδήλατο, λίγο πιο φαρδιά ελαστικά και είσαστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις βροχερές προπονήσεις. Δείτε πως θα πρέπει να ντύνεστε όταν βρέχει.

view mountains mtb wow

Δοκιμάστε το ΜΤΒ!

Όσο και να το μισείτε, όσο και να μην μπορείτε να «χωνέψετε» τα χοντρά λάστιχα και τις ελαφριές ταχύτητες, όσο και να σας την δίνουν στα νεύρα οι τσάντες και τα φαρδιά ρούχα, με την ποδηλασία θα γίνετε καλύτεροι, διασκεδάζοντας! Η ποδηλασία βουνού και το cyclocross θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες χειρισμού του ποδηλάτου, θα σας μάθουν να «κοιτάτε» μπροστά, να είστε πάντα συγκεντρωμένοι και έτοιμοι να ανταπεξέλθετε και φυσικά θα δυναμώσετε. Η ποδηλασία βουνού γίνεται στα βουνά και στα βουνά υπάρχουν οι ανηφόρες. Η διαφορά με τον δρόμο οφείλεται στην ανομοιομορφία του εδάφους και τις προκλήσεις που εμφανίζονται με κάθε πεταλιά. Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε ένα ακόμη ποδήλατο;

Θέστε έναν χιλιομετρικό στόχο για το τέλος της χρονιάς!

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να μην σταματήσετε να ποδηλατείτε είναι να θέσετε έναν χιλιομετρικό στόχο για το τέλος της χρονιάς. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι 100 χιλιόμετρα περισσότερα από ότι κάνατε, αλλά όχι κάτι εξωφρενικά μεγάλο -όπως για παράδειγμα 10.000 χιλιόμετρα όταν την χρονιά που πέρασε είχατε ποδηλατήσει μόλις 1000.

Τέλος όσο καλό και να είναι το ποδήλατο και η προπόνηση, δεν θα πρέπει να παραμελείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.

Όσο περνούν τα χρόνια και αυξάνονται οι υποχρεώσεις και μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος. Βγείτε για μπύρες, χωρίς να σκέφτεστε πως θα βγείτε την επόμενη για ποδήλατο. Όλα είναι μέσα στην ζωή και σε περίπτωση που δεν κάνετε πρωταθλητισμό μην χαλάσετε ή ακυρώσετε την βραδινή σας έξοδο με το άλλο σας μισό ή με τα κολλητάρια σας για να βγείτε την επόμενη για ποδήλατο.

Previous Article

Είναι μόλις 12 και ποδηλατεί 1000 φορές καλύτερα από εμάς! (video)

Next Article

Ποιος είπε πως τα hardtail δεν «πάνε»; (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια